Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή δικών της κινητήρων για το υπό ανάπτυξη τουρκικό μαχητικό στελθ TFX. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο twitter που έκανε ο πρόεδρος της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, η υπηρεσία της οποίας προΐσταται υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία TRMOTOR με το πλαίσιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κινητήρων.

Η ανάπτυξη του μαχητικού ξεκίνησε με μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAŞ/TAI και της Βρετανίας, που υπογράφηκε στην Άγκυρα παρουσία της Τερέζα Μέι και του τότε τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Ιανουάριο του 2017.

Από τη στιγμή που το μαχητικό βγει στον αέρα θα παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2070 ενώ η συμφωνία είναι αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα έχουν την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν μαχητικά 5ης γενιάς.

Το TFX 2023 θα έχει μήκος 19 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Οι πρώτες παραδόσεις στην τουρκική πολεμική αεροπορία αναμένονται το 2030 αντικαθιστώντας τα F-16.