Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 8/11 η φρεγάτα KNM Helge Ingstad του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού, για άγνωστους μέχρι στιγμή λόγους, συγκρούστηκε με το ελληνόκτητο τάνκερ Sola TS.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν 7 άτομα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC. Το τάνκερ με σημαία Μάλτας έχει μικρές ζημιές, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη φρεγάτα, η οποία άρχισε να βάζει νερά από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης και πλέον είναι μισοβυθισμένη στα ανοικτά του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Το τάνκερ ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην εταιρεία Tsakos Energy Navigation, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας έχει πλήρωμα 23 ατόμων και πλέον κατευθύνεται σε κοντινό λιμάνι για έλεγχο.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του εξωτερικού, υπάρχει διαρροή καυσίμων από τη φρεγάτα κάτι που οι αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν.

Η φρεγάτα KNM Helge Ingstad είχε πρόσφατα πάρει μέρος στη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ, Trident Juncture, που έγινε στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τα Νορβηγικά μέσα, η φρεγάτα KNM Helge Ingstad βάζει νερά και κινδυνεύει να βυθιστεί. Γρήγορα απομακρύνθηκαν τα 137 μέλη του πληρώματος.

Το μεσημέρι, το γκρίζο πλοίο των 5.000 τόνων είχε γείρει σχεδόν εντελώς και μεγάλο μέρος του ελικοδρόμιού του στην πρύμνη βρισκόταν κάτω από το νερό, σύμφωνα με τις εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων.

«Έβαλε πολύ νερό και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να βυθιστεί εκεί όπου βρίσκεται», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Κέντρου Διάσωσης της Σόλα.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη βύθισή της, ρυμουλκά προσπαθούν να κρατήσουν τη φρεγάτα στη θέση της ενώ την επιχείρηση παρακολουθούν πολλά στρατιωτικά πλοία.

Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας ανάμεσα στα 23 μέλη του πληρώματος αυτού του πετρελαιοφόρου των 62.000 τόνων (κενό φορτίου), το οποίο δεν υπέστη παρά ελαφρές ζημιές, σύμφωνα με το κέντρο διάσωσης.