Τις αμφιβολίες των στρατιωτικών σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία εξέφρασε ένας ανώτατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος δήλωσε ότι μία στρατιωτική επέμβαση δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε μια βελτίωση της κατάστασης.

«Η άποψη των στρατιωτικών είναι ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι μια στρατιωτική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μια βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας» στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός Μάνφρεντ Λάνγκε, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Κέντρου Στρατιωτικής Διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE).

«Η πολιτική διαδικασία πρέπει να ευνοηθεί, οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί από τους στρατιωτικούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο στρατηγός Λάνγκε επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα στρατιωτικό σχέδιο για τη Συρία». Μια εξωτερική παρέμβαση θα μπορούσε να γίνει κατανοητή μόνο αν θα μπορούσε να βελτιώσει την προστασία των αμάχων, αλλά «αμφιβάλλω ότι αυτή είναι η περίπτωση», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έχει πει πολλές φορές ότι η Συμμαχία «δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στη Συρία», σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Λιβύης όταν το ΝΑΤΟ επενέβη το 2011. Ο Ράσμουσεν ζήτησε από τη Ρωσία, κύριο σύμμαχο της Δαμασκού, να βοηθήσει να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία.