Πολλές εταιρίες από κοινού φέρουν την ευθύνη για την έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, από την οποία δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με το πόρισμα εσωτερικής έρευνας της BP τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ανακοίνωσή της η BP αναφέρει πως «η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία. Οφείλεται κυρίως σε μια σειρά σφαλμάτων στα οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη και την πυρκαγιά, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και μια σημαντική ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο».

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας της BP, Μαρκ Μπλάι, θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο για τη μελλοντική υπερασπιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η BP απέναντι στις αγωγές που έχουν γίνει κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως έγιναν λάθη και στη χρήση του τσιμέντου που τοποθετήθηκε για να φράξει την πετρελαιοπηγή ώστε να σταματήσει η διαρροή.

Υπογραμμίζεται δε ότι ο εξοπλισμός πρόληψης διαρροών θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτομάτως για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή, αλλά δεν λειτούργησε, πιθανώς επειδή κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα δεν λειτούργησαν.