Ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης σε βάρος του αμερικανικού ομίλου Halliburton, κατηγορώντας τον ότι συνέβαλε στην πρόκληση της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού. Η BP είχε επίσης προσφύγει κατά της εταιρίας Transocean που εδρεύει στην Ελβετία και ενός άλλου υπεργολάβου, της εταιρίας Cameron International.

«Το απλό γεγονός είναι ότι στις 20 Απριλίου του 2010 κάθε συσκευή και σύστημα ασφαλείας, όπως και κάθε διαδικασία ελέγχου στη εξέδρα πετρελαίου Deepwater Horizon δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί η καταστροφή», τονίζει η ΒΡ στη μήνυση ζητώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πετρελαϊκός όμιλος, που είχε αναθέσει στην αμερικανική Halliburton να πραγματοποιήσει την τοποθέτηση τσιμεντένιου καλύμματος στην πετρελαιοπηγή, ώστε να σταματήσει η διαρροή, δηλώνει ότι η προσφυγή του στηρίζεται σε επίσημη έκθεση σύμφωνα με την οποία το σκυρόδεμα που παρασκευάστηκε και διοχετεύθηκε από τη Halliburton ήταν ελαττωματικό». Η ΒΡ προσάπτει επίσης στον αμερικανικό όμιλο ότι δεν προέβλεψε εγκαίρως ότι το τσιμέντο ήταν ελαττωματικό και ότι εργάτες του δεν είχαν εντοπίσει ενδείξεις ότι το πετρέλαιο διέρρεε.

Η εξέδρα πετρελαίου, σε απόσταση σχεδόν 80 χλμ. από τη Νέα Ορλεάνη, ανήκε στην ελβετική εταιρία Transocean, και μέρος της είχε κατασκευαστεί από τη Halliburton. Η έκρηξή που προκάλεσε την καταστροφή της στις 20 Απριλίου του 2010, οδήγησε στο θάνατο 11 εργάτες και προκάλεσε τη διαρροή εκατομμυρίων λίτρων αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.