Αντιμέτωπη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ενδεχομένως να βρεθεί η διοίκηση της BP, στην υπόθεση για το δυστύχημα και την περιβαλλοντική τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού. Επισημαίνεται πως η έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα οδήγησε στον θάνατο 11 εργαζομένων της ΒΡ και στην μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρία άτομα που γνωρίζουν τις εξελίξεις, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγελθούν και κατηγορίες για ανθρωποκτονία στην διοίκηση της ΒΡ. Επίσης επί τάπητος έχουν τεθεί οι καταθέσεις στελεχών της ΒΡ στο Κογκρέσο – συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Tony Hayward – ώστε να διευκρινιστεί εάν όντως δήλωσαν τα όσα πραγματικά γνώριζαν για την τραγωδία.

Η απαγγελία κατηγοριών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις υποθέσεις περιβαλλοντικής ασφάλειας επισημαίνει και η Jane Barrett, καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο του Maryland.

«Συνήθως δεν διώκουν ποινικά υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών», δήλωσε η Barrett, που έχει αφιερώσει τα 20 χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις περιβαλλοντικών εγκλημάτων και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ασκούνται διώξεις σε φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτρεπτικό κίνητρο και να μην χαθεί».