Bonus 1.500 ραντ (140 ευρώ) πρότεινε σήμερα στους μεταλλωρύχους της Νότιας Αφρικής ο όμιλος Lonmin, αν επιστρέψουν αύριο στις εργασίες τους.

Σήμερα το πρωί διανεμήθηκαν φυλλάδια της Lonmin στα οποία διατυπώνεται η πρόταση του ομίλου στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο της περιοχής για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των σκληρών διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της νύχτας.

Στο φυλλάδιο επισημαίνεται πως προβλέπεται αύξηση 1.875 ραντ (173 ευρώ) μηνιαίως που θα ανεβάσει τους μισθούς σε περισσότερα από 9.000 ραντ (830 ευρώ). Με κόκκινα γράμματα στο κάτω μέρος της σελίδας υπογραμμίζεται πως θα δοθεί «πριμ 1.500 ραντ ΑΝ αυτή η προσφορά γίνει δεκτή Και αν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις εργασίες τους την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου».

Η πρόταση της Lonmin δεν περιλαμβάνει άλλα πριμ, μόνο το βασικό μικτό μισθό, με επιπλέον επίδομα κατοικίας και ιατρική κάλυψη. Εδώ και μερικές ημέρες, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ζητεί από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζοντας πως η κρίση στον τομέα εξόρυξης μετάλλων απειλεί την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.