Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συνέστησε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρόεδρος της επιτροπής έρευνας του Οργανισμού Πάουλο Πινιέιρο, καθώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή αυξήθηκαν σε αριθμό, ρυθμό και ένταση.

Ο Πινιέιρο παρουσίασε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, την τελευταία έκθεσή του για τη Συρία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο.

«Προτείναμε να υποβληθεί η έκθεσή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε αυτό να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα λόγω της σοβαρότητας των παραβιάσεων, των καταχρήσεων και των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι σαμπίχα (οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς) και οι αντικυβερνητικές δυνάμεις», τόνισε ο βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Ο Πινιέιρο απέφυγε στην ομιλία του να αναφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο δεν μπορεί να γίνει προσφυγή παρά μόνον από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυτική διπλωματική πηγή στη Γενεύη, επεσήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν σε αριθμό, ρυθμό και ένταση», τόνισε ο Πινιέιρο.

Η επιτροπή έρευνας έχει συντάξει πολλές εκθέσεις εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν έχει λάβει ποτέ την άδεια της Δαμασκού να επισκεφθεί τη Συρία. Στην τελευταία έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες καταγγέλλουν τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία και κατηγορούν την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της και σε μικρότερο βαθμό την ένοπλη αντιπολίτευση. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι έχουν συντάξει μια εμπιστευτική λίστα με τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα αυτά, ένα πρώτο βήμα στην περίπτωση προσαγωγής τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η λίστα αυτή θα υποβληθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι η λίστα αυτή δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα γιατί οι αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους οι επιτροπές έρευνες δεν είναι οι αποδείξεις του επιπέδου ενός δικαστηρίου και για να μην τεθεί σε κίνδυνο το τεκμήριο αθωότητας», υπογράμμισε ο Πινιέιρο.