Μια σοκαριστική έκθεση για το Νότιο Σουδάν δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο Σουδάν, στη διαμάχη που μαίνεται μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών. Σύμφωνα με αυτήν, εκατοντάδες γυναίκες (ενήλικες και ανήλικες) απήχθησαν φέτος, πολλές από τις οποίες βιάστηκαν ή εξωθήθηκαν στη σεξουαλική σκλαβιά.

Η έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει επίσης ότι νεαροί αναγκάστηκαν να γίνουν παιδιά- στρατιώτες, ενώ πολλοί από όσους έπεσαν θύματα απαγωγής παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων τους.

Οι ωμότητες διαπράχθηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τόσο από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που είναι πιστές στον πρόεδρο, Σάλβα Κιρ, όσο και από τους αντάρτες που πολεμούν για τον πρώην αντιπρόεδρο, Ρικ Μάκαρ. Οι απαγωγές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, τονίζεται στην έκθεση.

«Τα κορίτσια, μερικές φορές μόλις 12 ετών, επιλέχθηκαν ως γυναίκες για τους στρατιώτες. Αναγκάστηκαν να παρελάσουν μπροστά τους και εκείνοι επέλεγαν όποια ήθελαν. Τις χρησιμοποίησαν και φυσικά τις βίασαν και τις υπέβαλαν σε σεξουαλική σκλαβιά», καταγγέλλει.

Ο Λουλ Ρουάικ Κόανγκ, εκπρόσωπος του στρατού του Νότιου Σουδάν, αρνήθηκε τις καταγγελίες.

«Δεν διαθέτουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε διαπράξει όσα μας καταμαρτυρούνται. Πρέπει να τους πούμε: θα πρέπει να φέρουν αποδείξεις, όχι μόνο την έκθεση από τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη», απάντησε.

Από την πλευρά του, ο Λαμ Πολ Γκάμπριελ, εκπρόσωπος των ανταρτών, δήλωσε: «Η ηγεσία του SPLA (Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα/ Στρατός του Σουδάν) θα ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες μέσω των σωστών δικτύων και θα συλλάβει τους υπεύθυνους ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη».

Η έκθεση δημοσιεύθηκε μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νότιου Σουδάν.

Ο εμφύλιος στη χώρα ξέσπασε το 2013. Τον προηγούμενο μήνα οι δύο πλευρές υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία. Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.