Οι ισραηλινές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με τους πρόσφυγες από την Ερυθραία που είχαν παγιδευτεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου επί μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι 18 από τους πρόσφυγες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο ενώ τρεις –δύο γυναίκες και ένα παιδί– θα επιτραπεί να μπουν στο Ισραήλ.

«Είναι σημαντικό όλοι να καταλάβουν ότι το Ισραήλ δεν είναι πλέον προορισμός για όσους θέλουν να διεισδύσουν σε αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε, όπως έγινε εδώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπήρχαν φόβοι ότι το μαρτύριο των προσφύγων θα παρατεινόταν κι άλλο αφού νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναβάλει μέχρι και την Κυριακή την έκδοση απόφασης για την προσφυγή που είχε καταθέσει μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία ζητούσε να χορηγηθεί άσυλο στους παράνομους μετανάστες και να τους επιτραπεί να περάσουν στο Ισραήλ.

Οι πρόσφυγες είχαν παγιδευτεί εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα στους δύο φράχτες των συνόρων. Δεν κατάφεραν να περάσουν το φράχτη για να μπουν στο Ισραήλ και φοβόντουσαν πολύ να επιστρέψουν πίσω στην Αίγυπτο.