Οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν σήμερα τους γιατρούς που ήθελαν να φροντίσουν μια ομάδα παράνομων μεταναστών από την Ερυθραία, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί εδώ και μία εβδομάδα στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Οι 21 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στους δύο φράχτες των συνόρων. Κατάφεραν να περάσουν τον πρώτο, της Αιγύπτου, αλλά τους σταμάτησαν προτού μπουν στο ισραηλινό έδαφος και φοβούνται να επιστρέψουν στη χερσόνησο του Σινά.

«Ο στρατός βρίσκεται εδώ. Μας έδειξαν ένα έγγραφο ότι πρόκειται για στρατιωτική ζώνη. Υπάρχουν ενισχύσεις από την αστυνομία. Καλού-κακού ήρθε και η στρατονομία», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μίκαελ Άρκιν, μέλος της ομάδας των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επιχείρησε να φτάσει στους πρόσφυγες.

«Είμαστε μια αντιπροσωπεία γιατρών και θέλουμε να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση είναι η υγεία τους», πρόσθεσε. Να σημειωθεί πάντως ότι και την Τετάρτη δεν επιτράπηκε σε μια ομάδα ακτιβιστών να προσεγγίσουν στο σημείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Έλι Γισάι έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να μπουν στη χώρα. Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Είμαστε Πρόσφυγες» έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ με αίτημα να υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών να άρουν την απαγόρευση ώστε να μπορέσουν οι 21 πρόσφυγες να περάσουν στο ισραηλινό έδαφος. «Βάσει νόμου, τόσο της διεθνούς όσο και της ισραηλινής νομοθεσίας, το θέμα πρέπει να εξεταστεί και να αποσαφηνιστεί. Και πρώτ’ απ’ όλα, πρέπει να σωθούν ζωές», είπε ο Ομέρ Σατς, ο δικηγόρος της οργάνωσης. «Και για αυτό ζητούμε την παρέμβαση του δικαστηρίου, αφού η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Μία εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών υποστήριξε ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα περάσει στο έδαφός του. Σημείωσε ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα και να θεωρηθούν πρόσφυγες όσο βρίσκονταν στην Αίγυπτο.