Έξι εβραϊκοί τάφοι συλήθηκαν την Δευτέρα σε ένα νεκροταφείο στο Ροστόκ, στη βορειοανατολική Γερμανία, από αγνώστους που σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς στις επιτύμβιες στήλες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία στην πόλη.

Συνθήματα όπως «Βρωμοεβραίοι» και «Ζιγκ Χάιλ» (σ.σ. ο ναζιστικός χαιρετισμός) γράφτηκαν επίσης με μπλε χρώμα στους εξωτερικούς τοίχους του εβραϊκού κοιμητηρίου από τις 02:00 ως τις 11:00 τοπική ώρα (03:00 ως 12:00, ώρα Ελλάδας).

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε, «είμαστε στα ίχνη ενός συγκεκριμένου υπόπτου, πιθανότατα έχει μαζί του μια ομάδα, αλλά δεν μπορώ ακόμα να δώσω (ακριβέστερα) στοιχεία», σε δηλώσεις της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βεβήλωση να αποτελεί ενέργεια οπαδών της Χάνσα Ροστόκ, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης.

Ένας ραβίνος είχε δεχθεί επίθεση και είχε προπηλακιστεί την περασμένη εβδομάδα σ’ έναν δρόμο στο Βερολίνο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Πολλοί εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας έχουν επισημάνει πρόσφατα την επιδείνωση του κλίματος στη χώρα, τονίζοντας την απόφαση ενός δικαστηρίου της Κολονίας να απαγορεύσει την περιτομή σε ανήλικους λόγω του κινδύνου τραυματισμού τους.

Το 2011 τουλάχιστον 30 εβραϊκοί τάφοι είχαν βεβηλωθεί στην Έσση, στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, τη νύχτα της 20ής προς 21η Απριλίου.

Η 20ή Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ.

Είχαν συλληφθεί για την ενέργεια εκείνη τρεις νέοι 18 ως 20 ετών.