Ο ιταλικός τύπος αναφέρεται σήμερα με αναλύσεις του στη συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

«Ο Ματέο Σαλβίνι υφαίνει τον ιστό της αράχνης των εθνικιστών», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Προσθέτει, δε, ότι οι δυο πολιτικοί μίλησαν για την ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων για να πετύχουν σημαντικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2019.

«Και οι δυο θέλουν να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες στον Όρμπαν, αλλά έχουν και ως κύριο στόχο για τις συμμαχίες τους τους σκανδιναβούς, ιδίως των Τζίμι ‘Ακεσον, ηγέτη των Σουηδών Δημοκρατών που πέτυχε πρόσφατα σημαντικό αποτέλεσμα στις εκλογές», προσθέτει η εφημερίδα του Τορίνο.

«Η Μαρίν Λεπέν ήταν επί πολύ καιρό ένα από τα κύρια σημεία αναφοράς της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αλλά τώρα οι ρόλοι αντιστραφήκανε», υπογραμμίζει η εφημερίδα Il Guornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι. Συμπληρώνει, δε, ότι «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επιλέξουν έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι , όπως τόνισε η Λε Πεν, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο». «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενωθούν οι δυνάμεις για να καθοριστεί η επιλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», σχολιάζει η Il Giornale.

«Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποια θα είναι τα επόμενα, συγκεκριμένα βήματα της συνεργασίας Λεπέν-Σαλβίνι», τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero. Και προβάλλει την δήλωση του Σαλβίνι ότι «κάθε πολιτική δύναμη θα γιορτάσει τις νίκες της στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και στην συνέχεια θα πορευθούμε ανάλογα στις Βρυξέλλες».

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, γράφει ότι η Μαρίν Λεπέν ελπίζει τώρα ότι με την συνεργασία της με τον γραμματέα της Λέγκα θα μπορέσει να πάρει την ρεβάνς από το αντίπαλό της, τον πρόεδρο Μακρόν. Διότι «ο Σαλβίνι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι για να μην αρκεσθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να ποντάρει σε μια εκλογική επικράτηση, πρέπει να δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο συμμαχιών».