Η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα πως ο επιχειρησιακός διοικητής του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα δικτύου Χακάνι που ήταν υπεύθυνος για θεαματικές επιθέσεις στην Καμπούλ, σκοτώθηκε από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο Μπαντρουντίν Χακάνι, εγκέφαλος των περισσότερων επιθέσεων εναντίον της Καμπούλ, σκοτώθηκε από πυρά μη επανδρωμένου αεροσκάφους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Διοίκησης Ασφαλείας, Λουτφάλαχ Μασάλ.

«Οι πληροφορίες μας βασίζονται στην υποκλοπή μιας συνομιλίας ανάμεσα στους άνδρες του Χακάνι που βρίσκονται επί του εδάφους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως είναι νεκρός», διευκρίνισε ο Μασάλ.

Ο θάνατος του Μπαντρουντίν Χακάνι, γιου του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι, Τζαλαλουντίν Χακάνι, κυκλοφορούσε ως φήμη αλλά είχε διαψευσθεί από τους Ταλιμπάν, των οποίων ήταν σύμμαχος.

Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή των φυλών του Ουαζιριστάν, στο βόρειο Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Μπαντρουντίν, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για το δίκτυο που θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μεγάλη απειλή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.