Ο εθνικισμός απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή. «Ίσως η πιο απειλητική εξέλιξη για εμένα είναι ότι η πολυμέρεια έχει υποστεί μεγάλη πίεση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επιθέσεις από το εξωτερικό και από το εσωτερικό της».

«Δεν περίμενα να δω εκ νέου συγκρούσεις διαφορετικών πολιτικών συστημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κίνα και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Είναι η εποχή των αποφάσεων», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «όπου οι συμβιβασμοί είναι περιφρονημένοι, η δημοκρατία κινδυνεύει».

Αναφερόμενη στην αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους πολιτικούς, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «αρνητικό σπιράλ». Η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία, όπως και η ανάγκη αποφυγής της απλούστευσης.