Μυστηριωδώς εξαφανίστηκε από ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι ένας απόστρατος σμήναρχος που υπηρέτησε στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και οι συγγενείς του εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να τον έχουν απαγάγει, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας.

Η γαλλική αστυνομία αναζητά τον Αμπντουσαλάμ Αμπουντατζάτζα, 68 ετών, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 6 Αυγούστου από το νοσοκομείο Βαλ-ντε-Γκρας. Όταν χάθηκε φορούσε τις πιτζάμες του.

«Είναι πολύ παράξενο», είπε ο δικηγόρος της οικογένειάς του, Φρανσουά Ζιμπό. «Φοβόμαστε το χειρότερο. Μπορεί να χάθηκε, να τον έχουν αρπάξει ή να τον σκότωσαν. Δεν έχουμε καμία πληροφορία. Δεν μιλά γαλλικά, δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε και πιστωτική κάρτα», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος έκανε έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι για την τύχη του 68χρονου να το πουν στις αρχές.

Ο Αμπουντατζάτζα πήγε στη Γαλλία συνοδευόμενος από τη σύζυγο και το γιο του για να υποβληθεί σε θεραπεία. Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης είχε εγκρίνει το ταξίδι αυτό. Στο διάστημα που βρισκόταν στη Γαλλία υπέστη εγκεφαλική βλάβη και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο γιος του είπε στην εφημερίδα Λιμπερασιόν ότι ο Αμπουντατζάτζα, που αποστρατεύτηκε το 1998, υπηρέτησε επί 30 χρόνια στην πολεμική αεροπορία του Καντάφι. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, δουλειά του ήταν να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, βαλίτσες με χαρτονομίσματα και ραδιενεργό υλικό για την πυρηνική βιομηχανία σε χώρες όπως το Ιράν, το Τσαντ, η Ρουάντα, η Νικαράγουα, ο Λίβανος και η Συρία.

Ένας συγγενής του ανέφερε ότι αρχικά το νοσοκομείο τους είπε ότι δεν τον είδε κανείς να φεύγει από το κτίριο. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης τον είχε καταγράψει να βγαίνει από την κεντρική είσοδο μόνος του, φορώντας ένα μπεζ παντελόνι και το επάνω μέρος της πιτζάμας του.

Ο Ζιμπό είπε ότι δεν του επετράπη να δει το φάκελο του ασθενούς. Αρχικά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου είχαν πει στους συγγενείς του Αμπουντατζάτζα ότι υποβαλλόταν σε ακτινοβολία όταν ανακάλυψαν άδειο το δωμάτιό του, στις 6 Αυγούστου.