Οι Νεοϋορκέζοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι η αστυνομία κάνει διακρίσεις σε βάρος των μαύρων έναντι των λευκών καθώς οι πρώτοι είναι πιθανότερο να συλληφθούν στη μέση του δρόμου για να τους γίνει σωματική έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς έξι στους δέκα (ποσοστό 59%) Νεοϋορκέζους πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί είναι προκατειλημμένοι υπέρ των λευκών και κατά των μαύρων. Οι μαύροι συμμερίζονται αυτήν την άποψη σε ποσοστό 77%. Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 55%) θεωρεί επίσης ότι η αστυνομία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ισπανόφωνων.

Οι περισσότεροι μαύροι (56%) θεωρούν υπερβολικό το δικαίωμα που έχουν οι αστυνομικοί να σταματούν οποιονδήποτε στο δρόμο και να τον υποβάλουν σε σωματική έρευνα αν κρίνουν ύποπτη τη συμπεριφορά του. Η πρακτική αυτή διαδίδεται ολοένα και περισσότερο. Μόνο πέρσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αστυνομία την ακολούθησε 685.000 φορές. Σε ποσοστό 53% οι έρευνες αυτού του είδους αφορούσαν μαύρους –οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο που πληθυσμού της πόλης– το υπόλοιπο 34% ήταν ισπανόφωνοι και μόνο το 9% ήταν μαύροι.

Στο 90% των περιπτώσεων πάντως η αστυνομία δεν βρήκε κάτι το μεμπτό για να παραπέμψει τους ελεγχόμενους.

Ορισμένες οργανώσεις για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει αυτήν την πρακτική αν και η αστυνομία την βρίσκει “χρήσιμη”, κυρίως για να εντοπίζονται παράνομα όπλα.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε από την εφημερίδα μεταξύ 10-15 Αυγούστου σε δείγμα 1.026 Νεοϋορκέζων.