Σε νέες ωμότητας «φοβερής βίας» εναντίον αμάχων επιδόθηκαν ο στρατός του Νότιου Σουδάν και οι συμμαχικές του πολιτοφυλακές στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγαν από τον Απρίλιο ως τις αρχές Ιουλίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην έκθεση αυτή με τίτλο: «Ό,τι ανέπνεε σκοτώθηκε: τα εγκλήματα πολέμου στη Λέερ και τη Μαγιεντίτ», η ΜΚΟ συγκεντρώνει τις μαρτυρίες περίπου 100 επιζώντων, που έκαναν λόγο για τυφλές δολοφονίες αμάχων, τους οποίους κρεμούσαν από δέντρα ή «καταπλάκωναν με θωρακισμένα οχήματα», αλλά και για βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές.

Η επιχείρηση στην περιοχή αυτή της Πολιτείας Γιούνιτι, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου και διήρκησε ως τις αρχές Ιουλίου, μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας η οποία προηγήθηκε της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η παράλογη βία που σημειώθηκε στις περιοχές Λέερ και Μαγιεντίτ αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των εθνοτικών ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν, ο οποίος ξέσπασε στο τέλος του 2013 και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ έχει αναγκάσει εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι μάρτυρες που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν μεταξύ άλλων τη χρήση αμφίβιων οχημάτων προκειμένου να κυνηγηθούν άμαχοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσω των βάλτων και τυφλά πυρά στα χόρτα όπου μπορεί να κρύβονταν. Τόνισαν επίσης ότι στρατιώτες που ανήκαν στη φυλή Ντίνκα του προέδρου Σάλβα Κιρ συγκέντρωναν αμάχους σε σπίτια τα οποία στη συνέχεια πυρπολούσαν.

«Υπήρχαν επίσης πέντε παιδιά, ηλικίας δύο ή τριών ετών, τα οποία χτυπούσαν πάνω σε ένα δέντρο. Δεν ήθελαν να ζήσουν τα αγόρια διότι γνώριζαν ότι αν μεγαλώσουν, θα γίνουν στρατιώτες», διηγήθηκε η Νιαουέκε, 20 ετών, η οποία είδε στρατιώτες να σκοτώνουν τον πατέρα της.

Άλλοι επιζώντες περιέγραψαν πώς ένας στρατιώτης σκότωσε ένα βρέφος πατώντας το κάτω με το πόδι του.

«Πολλές γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία επικαλούμενη μάρτυρες που έκαναν λόγο για τους ομαδικούς βιασμούς κοριτσιών 8, 13 και 15 ετών. Συχνά τις κρατούσαν αιχμάλωτες για πολλές εβδομάδες και «όσες προσπαθούσαν να αντισταθούν, τις σκότωναν».

«Οι Ντίνκα περίμεναν στην ουρά για να μας βιάσουν», δήλωσε μία επιζήσασα.

Η ΜΚΟ κατήγγειλε την ατιμωρησία όσων έχουν διαπράξει εγκλήματα από την αρχή του εμφυλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις για έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέχρι στιγμής αγνοούνται.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας είναι να τερματιστεί η ατιμωρησία των Νοτιοσουδανών μαχητών, ανεξαρτήτως στρατοπέδου», καταλήγει η ΜΚΟ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.