Σε ποινές φυλάκισης από επτά χρόνια έως ισόβια καταδίκασε στρατοδικείο του Νότιου Σουδάν δέκα στρατιώτες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό ξένων εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής και τον φόνο δημοσιογράφου, κατά την επίθεσή τους σε ξενοδοχείο της Τζούμπα το 2016.

Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αποζημίωση στα θύματα και συγκεκριμένα αποζημίωση 4.000 δολαρίων σε κάθε θύμα βιασμού, 51 ζώα φάρμας στους συγγενείς του δημοσιογράφου, που σκοτώθηκε στην επίθεση και 2,2 εκατ. δολάρια στον ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου για την καταστροφή και τη λεηλασία της περιουσίας του.

Η επίθεση στο Terrain Hotel στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν ήταν μια από τις χειρότερες εναντίον αλλοδαπών εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής από το 2013, οπότε η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο. Σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2016, μετά τη νίκη των στρατευμάτων του προέδρου Σάλβα Κιρ επί των αντίπαλων δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση των ενόπλων στο ξενοδοχείο Terrain κράτησε ώρες. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου πήραν τηλέφωνο τους κυανόκρανους του ΟΗΕ που βρίσκονταν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακριά, όμως κανείς δεν πήγε να τους βοηθήσει. Εξαιτίας του συμβάντος αυτού αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, ο Κενυάτης υποστράτηγος Τζόνσον Μόγκοα Κιμάνι Οντιέκι.

Περιγράφοντας την επίθεση ο διευθυντής του ξενοδοχείου Μάικ Γούντγουορντ δήλωσε ότι «50 με 100» στρατιώτες έφτασαν εκεί το απόγευμα της 11ης Ιουλίου και άρχισαν να το λεηλατούν μία ώρα αργότερα. «Πέντε γυναίκες που εργάζονταν σε οργανώσεις αρωγής έπεσαν θύμα βιασμού. Ο Τζον Γκάτλουακ δέχθηκε πυροβολισμούς στις 18:15» πρόσθεσε αναφερόμενος στον Νοτιοσουδανό δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε. Ένας Αμερικανός τραυματίστηκε στο πόδι ενώ μεταξύ των θυμάτων βιασμού ήταν μια Αμερικανίδα, μία Ιταλίδα και μία Ολλανδή.

Για την επίθεση δικάζονταν έντεκα στρατιώτες, όμως ένας εξ αυτών αθωώθηκε εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων εναντίον του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(φωτογραφία αρχείου)