Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει αυτός να είναι ο υποψήφιός του για την θέση του πρωθυπουργού στις εκλογές του 2013, όπως επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής του Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει την επάνοδό του τον περασμένο μήνα, αλλά η υποψηφιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο Αλφάνο, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL), είπε ότι «όλα τα στελέχη του κόμματος πιέζουν τον πρόεδρο Μπερλουσκόνι να θέσει υποψηφιότητα διότι είναι ο ισχυρότερος και μπορεί να κάνει πολλά για την Ιταλία«.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την 14η Ιουλίου από την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εάν ο Μπερλουσκόνι ετίθετο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας, αυτή θα αποσπούσε το 30% της ψήφου, ενώ το ίδιο ποσοστό θα συγκέντρωνε υπό τον Αλφάνο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 64% των Ιταλών εξακολουθούν να έχουν αρνητική άποψη για την τελευταία κυβέρνηση της οποίας ηγήθηκε ο Μπερλουσκόνι (που υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας τις περιόδους 1994-1995, 2001-2006 και 2008-2011).

Ο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε το Νοέμβριο, ώστε να χειριστεί τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ιταλία μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.