Τουλάχιστον 1.200 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν φέτος στην Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπακλγαντές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τους μουσώνες.

Η Ινδία και οι 1,25 δισεκατομμύριο κάτοικοί της είναι εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο, καθώς περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πέντε κρατίδια. Οι πλημμύρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο κρατίδιο της Κεράλα, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, και προκάλεσαν τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, τα οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο Νεπάλ καταγράφηκαν 87 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και οκτώ παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση σε ένα απομονωμένο χωριό.

Στον Ινδικό Ωκεανό οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τον θάνατο 24 ανθρώπων και άφησαν χωρίς στέγη 175.000 ανθρώπους στην Σρι Λάνκα. Ο απολογισμός αυτός είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, που είχαν χάσει τη ζωή τους 224 άνθρωποι στη χώρα. Για να προληφθούν οι τόσο μεγάλες απώλειες, οι αρχές είχαν προγραμματίσει προληπτική απομάκρυνση από τα σπίτια τους 750.000 ανθρώπων που κατοικούν σε επικίνδυνες ζώνες.

Τέλος στο Μπανγκλαντές, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τους μουσώνες.