Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ απαίτησαν σήμερα να αποσυρθεί από το διαδίκτυο ένα απόσπασμα της ομιλίας του εξτρεμιστή στο τέλος της δίκης, για την περσινή διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Οτόγια, αφού η ανάρτησή του παραβιάζει απόφαση της νορβηγικής δικαιοσύνης.

Ένας γερμανός, που δήλωσε ότι το ηχογραφημένο απόσπασμα αυτό περιήλθε στην κατοχή του από έναν βουλευτή της λαϊκιστικής δεξιάς της Νορβηγίας στην οποία ανήκε για ένα διάστημα ο Μπρέιβικ, ανέβασε στο YouTube το βίντεο με την ομιλία που εκφώνησε ο εξτρεμιστής ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο όπου δικαζόταν για τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 77 ανθρώπων.

Για να αποφευχθεί η διασπορά των ιδεών του Μπρέιβικ η νορβηγική δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε ηχητική μετάδοση των λόγων του, παρόλο που είχε επιτρέψει την αναπαραγωγή τους στον έντυπο Τύπο.

Η Μέτε Ιβόν Λάρσεν, μια δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη της ομιλίας στο διαδίκτυο ζήτησε να αποσυρθεί αμέσως.

«Απευθύνθηκα στο δικαστήριο του Όσλο για να επιβεβαιώσω αν τα γεγονότα αυτά είναι επιλήψιμα», δήλωσε η Λάρσεν. «Αυτό δείχνει από τη μία πλευρά την έλλειψη σεβασμού για την απόφαση του δικαστηρίου και από την άλλη αποτελεί πρόβλημα, στο μέτρο που αυτή η ομιλία είναι μια υποκίνηση στη βία από έναν επικίνδυνο άνθρωπο», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Όσλο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι παράνομη και ότι το δικαστήριο εξετάζει τις επιλογές του. Ο Μπρέιβικ έκανε αυτή την ομιλία, που διήρκησε 45 λεπτά, την τελευταία ημέρα της δίκης του. Σε αυτή ο δράστης του διπλού μακελειού είχε επισημάνει ότι διέπραξε τις επιθέσεις για να προστατεύσει τους Νορβηγούς από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα.