Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις επιθέσεις του ακροδεξιού εξτρεμιστή Αντερς Μπρέιβικ στο ΄Οσλο και το νησί Οτόγια και οι Νορβηγοί τίμησαν τη μνήμη των 77 θυμάτων σε τελετή που έγινε στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ κατέθεσε στεφάνι και αναμένεται να μεταβεί στην Ουτόγια, μαζί με εκατοντάδες πολίτες και συγγενείς των νεκρών, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης.

«Η βόμβα και οι σφαίρες είχαν στόχο την αλλαγή της Νορβηγίας. Ο νορβηγικός λαός απάντησε ενστερνιζόμενος τις αξίες μας. Ο δολοφόνος απέτυχε, ο λαός νίκησε», δήλωσε μετά την κατάθεση στεφάνου.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στη γερμανική Suddeutsche Zeitung, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «η Νορβηγία είναι πιο εμποτισμένη με δημοκρατία και διαφορετικότητα απ’ ό,τι ήταν στις 22 Ιουλίου 2011». Η δημοκρατία είναι «το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της βίας», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο ο Μπρέιβικ, αφού πυροδότησε μια βόμβα στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 30, δολοφόνησε ακόμη 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Στη δίκη του ο Μπρέιβικ παραδέχθηκε ότι ήταν ο δράστης των δύο επιθέσεων, όμως δήλωσε αθώος.