Δώδεκα στρατιώτες και 30 αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στο Τατζικιστάν σε επιχείρηση που εξαπέλυσε ο στρατός μετά τη δολοφονία του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Μπανταχσάν, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας (πρώην KGB).

Κατά την επιχείρηση αυτή στην ανατολική αυτή επαρχία του Τατζικιστάν, “12 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Τριάντα αντάρτες σκοτώθηκαν και 40 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων 8 Αφγανοί πολίτες”, προσθέτει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

“Μεταξύ του πληθυσμού δεν υπάρχουν θύματα”, δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της επιτροπής.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ιδιαίτερα στην μικρή πόλη Χορόγκ, η οποία βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι δυνάμεις της τάξης, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες.

Οι μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών συνεχίζονταν με την επέμβαση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων του στρατού, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι έχουν διακοπεί όλες οι τηλεφωνικές και Διαδικτυακές επικοινωνίες με την περιοχή του Μπανταχσάν.

Στο Τατζικιστάν μαινόταν από το 1991 ως το 1997 εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές μαχητές.