Δέκα έργα τέχνης του Πικάσο ανακαλύφθηκαν σε κρυμμένη συλλογή σε Μουσείο της Τεχεράνης και θα συμπεριληφθούν σε μια μεγάλη έκθεση έργων που ήταν στις αποθήκες από την Ιρανική Επανάσταση, το 1979.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης (TMoCA) φιλοξενεί μία από σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης της Δύσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Από την Ιρανική Επανάσταση το 1979, το μουσείο έκλεισε τις βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές συλλογές του σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο, όπου πολλά από τα έργα έμειναν εκεί για δεκαετίες.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Art Newspaper που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μουσείο σχεδιάζει μία μεγάλη έκθεση, στην οποία θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων έναν μεγάλο αριθμό σπουδαίων έργων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις συλλογές του.

«Portrait, Still-life, Landscape» (Πορτραίτο, Νεκρή φύση, Τοπίο) είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα διοργανωθεί σε όλες τις αίθουσες του TMoCA τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τόσο έργα καλλιτεχνών της Δύσης, όσο και Ιρανών, μεταξύ άλλων των Andy Warhol, Marcel Duchamp και Mark Rothko, καθώς και των Bobak Etminani και Mahsa Karimizadeh.

Επιμελητής της έκθεσης είναι Mattijs Visser, Ολλανδός αρχιτέκτονας, ο οποίος δήλωσε στην Art Newspaper: «Θέλω να συνδυάσω τα πάντα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να δουν κάτι που δεν έχουν δει ποτέ ξανά».

Οι επιμελητές γνώριζαν ότι στο μουσείο φυλάσσονται τουλάχιστον δύο έργα του Πικάσο, αλλά στη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στους αποθηκευτικούς χώρους ανακαλύφθηκαν δέκα εντελώς Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τους πίνακες στην έκθεση που ετοιμάζεται και θα εγκαινιαστεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian.

Η Φαράχ Παχλαβί, σύζυγος του σάχη του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί, πίεσε για τη δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στο Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι επιμελητές συγκέντρωσαν μια τεράστια και πλούσια συλλογή από αριστουργήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης για τα εγκαίνια του TMoCA το 1977, το ίδιο έτος που ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του συζύγου της Ρεζά Παχλαβί, του τελευταίου σάχη του Ιράν.

Όταν η επανάσταση ξέσπασε – και ο σάχης και η αυτοκράτειρα έφυγαν από το Ιράν – τα εκθέματα του μουσείου μεταφέρθηκαν στο υπόγειο του, ανέφεραν σε άρθρο τους του το 2015 στο Bloomberg Buisnessweek οι δημοσιογράφοι –ερευνητές, Peter Waldman και Golnar Motevalli το 2015. Οι κύριες γκαλερί «ξανάνοιξαν ως αίθουσες εκθεμάτων για επαναστατική προπαγάνδα» έγραψαν.

Το 1999, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το μουσείο πραγματοποίησε την πρώτη μετά την επανάσταση, έκθεση έργων τέχνης τη Δύσης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και με τις ψυχρές σχέσεις της χώρας με τη Δύση να δείχνουν σημάδια αναθέρμανσης, το μουσείο άρχισε να εκθέτει περισσότερα από τα κρυμμένα έργα τέχνης του. Το 2015, διοργανώθηκε μια μεγάλη έκθεση με έργα δυτικών και Ιρανών καλλιτεχνών.

Για πρώτη φορά φέτος, το TMoCA έκανε διαπραγματεύσεις για να παρουσιάσει εκθέματά του εκτός Ιράν, σε έκθεση στο Βερολίνο. Τα σχέδια όμως ναυάγησαν λόγω φόβων ότι η οικογένεια του πρώην σάχη θα διεκδικούσε τα έργα τέχνης.

Η έκθεση «Portrait, Still-life, Landscape» θα εγκαινιαστεί στις 21 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου του 2019.