Αντιμέτωπη με νέα πρόταση μομφής θα βρεθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της βουλγαρικής Βουλής.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν η κοινοβουλευτική ομάδα του αντιπολιτευόμενου «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σεργκέι Στανίσεφ, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ αποτυχία στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Την πρόταση μομφής υπέγραψαν 74 από τους συνολικά 240 βουλευτές της βουλγαρικής βουλής.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επικριτική έκθεση για τη Βουλγαρία σχετικά με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια μέρα σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες στο αερολιμένα της πόλης Μπουργκάς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά από τους ταξιδιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες.

«Το GERB απέτυχε σχεδόν σε όλες τις σφαίρες διακυβέρνησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διάκριση των εξουσιών, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στη συμμόρφωση προς τις συνταγματικά εγγυημένες αρχές», αναφέρεται στην επιχειρηματολογία της πρότασης μομφής.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης θα διεξαχθεί αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.