Ο πρώην πρόεδρος των εφοριακών αρχών της Ρουμανίας, ο Σορίν Μπλέιναρ, διώκεται για «συνέργεια σε φοροδιαφυγή» σε υπόθεση στην οποία εμπλέκεται επίσης ο διευθυντής των τελωνείων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία που είναι αρμόδια για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Μπλέιναρ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο «λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων», είναι ύποπτος ότι «υποστήριξε ένα οργανωμένο δίκτυο που έφτιαξε έναν μηχανισμό φοροδιαφυγής, ο οποίος επέτρεψε την καταβολή χαμηλότερων φόρων» με μια απάτη στα καύσιμα, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Οι εισαγγελείς επέβαλαν στον Μπλέιναρ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλα 15 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής των τελωνείων της χώρας –ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα– Βιορέλ Κομανίτα και ο πρώην επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Μπλέιναρ, ο Αλεξάντρου Κόντρουτ Μάρτα, αποτελούν επίσης στόχους ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή ή συνέργεια σε φοροδιαφυγή στην υπόθεση αυτή.

Τα πρόσωπα αυτά κατηγορούνται ότι προκάλεσαν απώλεια άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ στο ρουμανικό κράτος μεταξύ του Μαΐου του 2011 και του Ιουλίου του 2012.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εισαγγελίας για την πάταξη της διαφθοράς Λίβια Σαπλακάν, «πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής που διερευνά η εισαγγελία κατά της διαφθοράς λόγω των αξιωμάτων των κατηγορουμένων».

Η Ρουμανία είχε συγκλονιστεί πέρυσι από τον εντοπισμό μεγάλων δικτύων διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονταν δεκάδες τελωνειακοί και μεθοριακοί αστυνομικοί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.