Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αποδέσμευσε 10 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους λόγω των συγκρούσεων στο βόρειο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Το ποσό για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής έκτακτης ανάγκης θα δοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τόμι Βίτορ, σημειώνοντας ότι «περίπου 230.000 υπήκοοι του Μάλι έχουν καταφύγει στην Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία και το Νίγηρα», ενώ άλλοι 155.000 έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την κατάσταση στο Μαλί” αναφέρει ο κ. Βίτορ σε ανακοίνωσή του. Η Ουάσιγκτον καλεί όλα τα μέρη να στηρίξουν την αποκατάσταση μιας πολιτικής κυβέρνησης στο Μαλί, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα «καταδίκασε επίσης έντονα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο βόρειο Μαλί, και την καταστροφή και τη λεηλασία των τόπων λατρείας, και των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων στο Τιμπουκτού».

Κάλεσε μάλιστα «τις επαναστατικές δυνάμεις στο βόρειο Μαλί να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες και να κάνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις», καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διευκολύνουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς της περιοχής.