Ο ανηψιός του εκλιπόντος προέδρου των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, ο Νάσερ αλ-Κίντουα, κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι «δηλητηρίασε» το θείο του με πολώνιο και απαίτησε «να δικαστούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας αυτής».

«Κατηγορούμε το Ισραήλ ότι δηλητηρίασε τον Γιάσερ Αραφάτ μ’ αυτή τη θανατηφόρο ουσία και ζητούμε οι υπεύθυνοί αυτής της δολοφονίας να δικαστούν», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάσερ αλ-Κίντουα, πρόεδρος του ιδρύματος Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Γενεύη.

Ένα ελβετικό επιστημονικό ινστιτούτο, το Institute for Radiation Physics της Λωζάνης, το οποίο ανέλυσε βιολογικά δείγματα από τα προσωπικά είδη του Αραφάτ που είχαν παραδοθεί στη χήρα του από το γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί όπου ο παλαιστίνιος ηγέτης απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2004, ανακάλυψε σ’ αυτά «μια αφύσικη ποσότητα πολώνιου», σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στις 3 Ιουλίου από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.

«Το Ίδρυμα Αραφάτ ήρθε σε επαφή με το ελβετικό εργαστήριο για να το ενημερώσει πως δεν έχει αντίρρηση να αναλυθούν δείγματα του σώματος του εκλιπόντος παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, αν αυτό είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Κίντουα.

«Μετά το μαρτύριο του εκλιπόντος προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, είπαμε ότι είχε δολοφονηθεί με δηλητήριο, αλλά δεν είχαμε καμιά απτή απόδειξη. Όμως μετά το ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, που υποστηρίζει πως δηλητηριάστηκε με πολώνιο, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία», πρόσθεσε.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η Σούχα Αραφάτ, η χήρα του Γιάσερ Αραφάτ, έχουν ήδη συμφωνήσει να ληφθούν δείγματα από το λείψανο του νεκρού, που αναπαύεται σε μαυσωλείο στην έδρα της προεδρίας στη Ραμάλα.