Ο Φρανκ Παπαζιάν, συμπρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα νομοσχέδιο θα «υποβληθεί το φθινόπωρο» από τη γαλλική κυβέρνηση για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο κ. Παπαζιάν έγινε δεκτός σήμερα από έναν σύμβουλο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες, όπως είπε, «της επόμενης συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο, καθώς και του νομοσχεδίου που θα προετοιμαστεί από την πλευρά της κυβέρνησης και θα προταθεί το φθινόπωρο».

Αυτή η συνάντηση με τον κ. Ολάντ θα πρέπει να λάβει χώρα «ανάμεσα στις 16 και τις 30 Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Παπαζιάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε το Σάββατο τη δέσμευσή του να ποινικοποιήσει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας εξέφραζαν φόβους για μια αλλαγή πλεύσης μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Λοράν Φαμπιούς για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

Την Πέμπτη, ο Φαμπιούς φαινόταν να αποκλείει την προσεχή υιοθέτηση από τη Γαλλία ενός νέου νόμου που θα τιμωρεί την άρνηση των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των Αρμενίων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο ενός κειμένου νόμου που ψηφίστηκε προς την κατεύθυνση αυτή στο τέλος του 2011 από την Εθνοσυνέλευση.

Όμως, η Προεδρία φάνηκε επιφυλακτική το Σάββατο σχετικά με τη νομική διαδικασία που θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για την τήρηση της δέσμευσης του κ. Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι μια διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα αυτό.

Το μέγαρο των Ηλυσίων ως εκ τούτου δεν διευκρίνισε αν η δέσμευση του κ. Ολάντ θα λάβει ή όχι να λάβει τη μορφή ενός νέου νόμου, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μελέτης.