Πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρ’ωθηκαν στο Σαράγεβο για να αποτίσουν φόρο τιμής σε 520 θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τα οποία αναγνωρίστηκαν, κατά το πέρασμα αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τις σορούς τους, οι οποίες θα ενταφιαστούν την Τετάρτη κατά την 17η επέτειο από τη γενοκτονία αυτή.

«Τα παιδιά μας επιστρέφουν εκεί απ’ όπου έφυγαν το 1995. Δυστυχώς δεν ζούνε πια», δήλωσε η Μούνιρα Σούμπασιτς, πρόεδρος ένωσης γυναικών της Σρεμπρένιτσα, οι οποίες έχασαν στη σφαγή γιους και συζύγους.

Σε σύντομη στάση της αυτοκινητοπομπής μπροστά από την έδρα της προεδρίας, οι κάτοικοι του Σαράγεβο, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, εναπόθεσαν λουλούδια στα οχήματα που μετέφεραν τα φέρετρα.

Ο ενταφιασμός των θυμάτων, ο οποίος διοργανώνεται μία φορά ετησίως κατά την επέτειο από τη σφαγή, θα γίνει στο κέντρο μνήμης του Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου αναπαύονται ήδη 5.137 θύματα που έχουν αναγνωριστεί. Φέτος θα ενταφιαστούν οι σοροί των θυμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, τα οποία αναγνωρίστηκαν μετά την περσινή επέτειο.

Μεταξύ αυτών που θα ενταφιαστούν στις 11 Ιουλίου, “βρίσκονται 48 νέοι, που ήταν ηλικίας 15 ως 18 ετών όταν έγινε η σφαγή. Υπάρχουν επίσης τρεις γυναίκες, εκ των οποίων η μία σκοτώθηκε σε ηλικία 94 ετών”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Βοσνιακού Ινστιτούτου Αγνοουμένων, Λέιλα Τσένγκιτς.

Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν τον Ιούλιο του 1995 περίπου 9.000 μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους της Σρεμπρένιτσα. Η σφαγή αυτή χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Έπειτα από πολλά χρόνια που διέφευγαν, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην στρατιωτικός τους ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς, δικάζονται τώρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), κυρίως για το ρόλο τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Η δίκη του Μλάντιτς ξανάρχισε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αυτού με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας.