Βουλευτικές εκλογές έχει σήμερα στο Ανατολικό Τιμόρ, στις οποίες εκτιμάται ότι οι πολίτες θα αναδείξουν στην εξουσία άλλη μια κυβέρνηση συνασπισμού σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Ο Σανάνα Γκουσμάο, ένας από τους ήρωες του πολέμου της ανεξαρτησίας, ελπίζει να εξασφαλίσει συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στο θώκο του πρωθυπουργού.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (01:00 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 15:00 (09:00). Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 645.000 πολίτες.

Οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν μια δοκιμασία για τη νέα δημοκρατία, όπου η πολιτική σταθερότητα θεωρείται ακόμα εύθραυστη, και να κρίνουν εάν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα μπορέσουν να αποχωρήσουν όπως προγραμματίζεται στα τέλη της χρονιάς.

Εάν αυτό συμβεί, η πρώην πορτογαλική αποικία που είχε προσαρτηθεί από την Ινδονησία το 1975 και παρέμεινε υπό ινδονησιακή κυριαρχία για 24 χρόνια θα μπορέσει εν τέλει να αποκτήσει την πλήρη εθνική της κυριαρχία, με την αποχώρηση της ξένης δύναμης.

Η δύναμη του ΟΗΕ είχε προσκληθεί να επιστρέψει μετά την σύγκρουση μεταξύ στρατού κι αστυνομίας το 2006.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η βία θα αναζωπυρωθεί στην χώρα —που είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά παραμένει υπανάπτυκτη με τον μισό πληθυσμό της (συνολικά 1,1 εκατ.) να ζει στη φτώχεια— εάν, όπως εκτιμούν παρατηρητές, κανένα από τα 21 κόμματα δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία και ο συνασπισμός που θα αναλάβει την εξουσία είναι αδύναμος.

Οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πάντως ολοκληρώθηκαν χωρίς να αναφερθούν σημαντικά επεισόδια βίας.