Προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, απαντώντας στις επικρίσεις του για τις δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών για εξοπλισμούς.

«Αγαπητέ πρόεδρε Τραμπ: Η Αμερική δεν έχει, και δεν θα έχει καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν σήμερα πολύ περισσότερα για αμυντικούς εξοπλισμούς από τη Ρωσία και περίπου όσα η Κίνα. «Και νομίζω ότι μπορείτε να μην έχετε καμία αμφιβολία, κύριε πρόεδρε, ότι αυτή είναι μία επένδυση στην κοινή αμερικανική και ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά για τις ρωσικές ή τις κινεζικές δαπάνες», σχολίασε.

Ακολούθως, έκανε δύο παρατηρήσεις: «Πρώτον, αγαπητή Αμερική, εκτίμησε τους συμμάχους σου, άλλωστε δεν έχεις και τόσους πολλούς. Και, αγαπητή Ευρώπη, ξόδεψε περισσότερα για την άμυνα, γιατί όλοι σέβονται έναν σύμμαχο που είναι καλά προετοιμασμένος και εξοπλισμένος».

Όπως σημείωσε, το χρήμα είναι σημαντικό, αλλά η αληθινή αλληλεγγύη είναι ακόμα πιο σημαντική, και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων στο Αφγανιστάν.

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ θυμηθείτε το αυτό αύριο, όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως όταν συναντηθείτε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Ελσίνκι. Αξίζει πάντα να γνωρίζετε: Ποιος είναι ο στρατηγικός σας φίλος; Και ποιο είναι το στρατηγικό σας πρόβλημα;», κατέληξε.