«Παύση» ώστε να επιτραπεί στον ΟΗΕ να εξασφαλίσει την αποχώρηση των ανταρτών ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούτι, που έχουν οχυρωθεί στη Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς για την επίτευξη άνευ όρων αποχώρησης των Χούτι από την πόλη και το λιμάνι της Χοντέιντα. Αποφασίσαμε να τηρήσουμε παύση προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε η επιλογή αυτή να διερευνηθεί πλήρως» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς. «Ελπίζουμε ότι θα πετύχει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση στη Χοντέιντα, η οποία κλιμακώθηκε στις 13 Ιουνίου, σταθμίστηκε έτσι ώστε να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών και να μεγιστοποιήσει την πίεση στους Χούτι».

Τα ΗΑΕ, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πυλώνας του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη κατά των ανταρτών. Η κυβέρνηση της Υεμένης επέμεινε στην πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των Χούτι από ολόκληρη την επαρχία Χοντέιντα.

Το λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μεγάλης σημασίας για την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο.