Το Σάββατο 30 Ιουνίου ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όμως έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει με το στρατό για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 θα μεταβιβάσει την εξουσία στο νέο αρχηγό του κράτους στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Άσαρ σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο νέο πρόεδρο και το στρατιωτικό καθεστώς για την διαδικασία της ορκωμοσίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μαχμούντ Χιτζάζι, τον οποίο επικαλείται το CBC, ο πρόεδρος πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως ορίζει η «Συμπληρωματική Συνταγματική Διακήρυξη», που υιοθέτησε ο στρατός και με την οποία περιορίζονται αρκετές από τις εξουσίες του προέδρου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κόμμα του Μόρσι, καταγγέλλουν την διακήρυξη αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν πραξικόπημα και ζητούν η ορκωμοσία να γίνει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις αύριο στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με σύνθημα «Ημέρα Μεταβίβασης της Εξουσίας».