Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του επιζητεί την μελλοντική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο.

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση επί τη βάσει της ειρηνευτικής συνθήκης μας. Πιστεύω πως η ειρήνη είναι σημαντική για το Ισραήλ. Πιστεύω πως η ειρήνη είναι σημαντική για την Αίγυπτο. Πιστεύω πως η ειρήνη αποτελεί βασικό συμφέρον για αμφότερες τις χώρες και πιστεύω ότι η ειρήνη συνιστά το θεμέλιο της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Νετανιάχου μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Μόρσι ευχόμενος «πλήρη επιτυχία στην επίτευξη των στόχων της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου και στην εμπέδωση της δημοκρατικής διαδικασίας στην Αίγυπτο». Παράλληλα, υπογραμμίζει τη βούλησή του να στερεωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να «σχηματοποιηθούν οι προσδοκίες των δύο λαών και τα ιδεώδη του συνόλου του αραβικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια».

Τα συγχαρητήριά του, για την εκλογή του στην προεδρία της Αιγύπτου, εξέφρασε στον Μόρσι και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, χαρακτηρίζοντάς την ως απόδειξη «της αρραγούς αποφασιστικότητας και της εμπιστοσύνης του αιγυπτιακού λαού στο πρόγραμμά σας», διαβεβαιώνοντάς τον ότι ο Αφγανικός λαός «εκτιμά απερίφραστα» την εκλογή.

Ωστόσο, η χριστιανική κοινότητα των Κοπτών στην Αίγυπτο, που ήδη δηλώνουν θύματα διακρίσεων από την εποχή του κοσμικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, εμφανίζεται ανήσυχη μετά την εκλογή του ισλαμιστή Μόρσι , όμως κάποιοι εξ αυτών αρκούνται και σε μία απλή συγκατοίκηση με τη νέα κυβέρνηση.

Οι Κόπτες, που νοιώθουν απειλούμενοι ως μειονότητα, ψήφισαν μαζικά τον αντίπαλο του Μόρσι Άχμαντ Σαφίκ, προσβλέποντας στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του έκπτωτου ‘ράις’ ένα «ανάχωμα στον ογκούμενο ισλαμισμό» στη χώρα.

Πολλά μέλη της κοινότητας, που αριθμεί το 6 με 10% των 80 και πλέον εκατ. κατοίκων της Αιγύπτου, εκτιμούν πάντως ότι τα πολιτικά και κοινωνικά ανοίγματα που επιτελέσθηκαν μετά την πτώση του Μουμπάρακ θα τους επιτρέψουν να αμυνθούν αποτελεσματικότερα κατά των διακρίσεων εναντίον τους.

Όπως τονίζουν σχετικά πολλοί Κόπτες, «η κοινότητά τους αναμίχθηκε ενεργά στην επανάσταση και ύψωσε τη φωνή της κατά του παλαιού καθεστώτος, και εάν συμβεί κάτι με τους Ισλαμιστές δεν πρόκειται να σιωπήσει και θα αμυνθεί μέχρις εσχάτων».

Η Κοπτική Εκκλησία έσπευσε αμέσως να συγχαρεί, από χθες βράδυ, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Σύμφωνα πάντως με τους διεθνείς αναλυτές, μετά τα όσα συνέβησαν στην Τυνησία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο κι εν γένει στον αραβικό κόσμο, «αποδεικνύεται πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αναδειχθεί ως οι αδιαμφισβήτητοι παράγοντες στην περιοχή, τουλάχιστον για αρκετό καιρό. Οι δυτικές χώρες άλλο δεν δύνανται να πράξουν παρά να τους αναγνωρίσουν ως συνομιλητές», τονίζει ο Ντενίς Μποσάρ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Από την πλευρά της η Τζέιν Κίνινμοντ, του Κέντρου Γεωπολιτικών Μελετών του Τσέιθαμ Χάουζ του Λονδίνου, τονίζει πως «οι δυτικοί έχουν μεταβάλλει σημαντικά τη στάση τους έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων», «καθότι τους είναι όλο και πιο πολύ δύσκολο να μην αποδεχθούν το αίτημα για αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις», έτσι όπως προκύπτει από τις κάλπες.

Μολαταύτα, το μέγα ερώτημα είναι εάν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου, ιδίως την ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ και τις συνθήκες για ελεύθερο διάπλου στο Σουέζ. «Αυτό είναι πολύ πιο θεμελιώδες για τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο κι από τη δημοκρατία καθαυτή», τονίζει ο Καρίμ Εμίλ Μπιτάρ του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών (Iris) στο Παρίσι.

Η Κίνινμοντ τονίζει πως μολονότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι πιο αντι-ισραηλινοί από το προηγούμενο καθεστώς του Μουμπάρακ «είναι πολύ πιθανό ότι κανένα κόμμα, που αναρριχείται στην εξουσία στην Αίγυπτο, δεν θέλει να επιστρέψει σε μία κατάσταση πολέμου»