Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έδωσε το πράσινο φως σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, κάτι που μέχρι πρότινος επιτρεπόταν μόνο σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί την έφεση που είχε ασκήσει ένα ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των ετερόφυλων, όπως εκείνοι, που επιθυμούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης αντί γάμου.

Το ζευγάρι, η Ρεμπέκα Στάινφελντ και ο Τσαρλς Κέινταν, έχουν δώσει πολυετή δικαστικό αγώνα προκειμένου να τους επιτραπεί να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης γιατί είναι αντίθετοι στο γάμο εξαιτίας της πατριαρχικής του φύσης, όπως την χαρακτηρίζουν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το σύμφωνο συμβίωσης επιτράπηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το 2004 και δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια νομικά δικαιώματα με εκείνα που έχουν τα παντρεμένα ετερόφυλα.

Από το 2014 ο γάμος ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου είναι νόμιμος στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, γεγονός που σημαίνει ότι τα γκέι ζευγάρια μπορούν είτε να παντρευτούν (με θρησκευτική ή πολιτική τελετή) είτε να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Αντίθετα, η μοναδική επιλογή για τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι ο γάμος.