Μέσα σε ένα 24ωρο παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι διευθυντές των δύο κορυφαίων εφημερίδων της χώρας, της «Sydney Morning Herald» και της «The Age», καθώς και ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου «Seven» Ντέιβιντ Λέκι.

Οι αλλαγές που συντελούνται στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες είναι ριζικές, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις μαζικές απολύσεις και τις παραιτήσεις διευθυντών.

Στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, με πληθυσμό μεγαλύτερο της Αθήνας, κυκλοφορούν μόνο δύο ημερήσιες εφημερίδες και θεωρείται πιθανό σύντομα να μείνει μόνο μία. Η συνολική ημερήσια κυκλοφορία και των δύο εφημερίδων είναι γύρω στις 700.000 φύλλα, αλλά η κάθε μια έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αναγνώστες στο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, η Τζίνα Ρέινχαρτ, θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της, το συγκρότημα «Fairfax» (στο οποίο ανήκουν και οι εφημερίδες Sydney Morning Herald και The Age) και απειλεί πως αν δεν βάλει τρεις δικούς της ανθρώπους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα πουλήσει τις μετοχές της, θα πέσει η αξία των μετοχών του συγκροτήματος και θα αγοράσει ξανά «τσάμπα» την εταιρεία.

Η κυβέρνηση Γκίλαρντ, από την άλλη πλευρά, αντιτίθεται στον έλεγχο του συγκροτήματος Fairfax από τη Ράινχαρτ γιατί πιστεύει ότι θα χρησιμοποιήσει τον όμιλο για την προώθηση των προσωπικών της συμφερόντων, ειδικά σε ότι αφορά την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Την περασμένη εβδομάδα η συγκεκριμένη εκδοτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα απολύσει 1.900 εργαζομένους και θα εστιάσει την εκδοτική της δράση στον διαδικτυακό χώρο. Στη συνέχεια και η News Ltd του Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές και απολύσεις προκειμένου να εγγυηθεί το μέλλον των εφημερίδων της.

Η News Ltd εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Herald Sun, Advertiser, The Australian, Daily Telegraph και άλλες. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κιμ Γουίλιαμς ανακοίνωσε, ότι η News Ltd, προτίθεται να αγοράσει και την εταιρία ConsMedia του Τζέιμς Πάρκερ, αλλά και την Australian Independent Business Media που εκδίδει τις διαδικτυακές εκδόσεις Business Spectator και Eureka Report.

Παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής της News Ltd, η Fairfax, ανακοίνωσε ότι το μέλλον των εφημερίδων της The Age, The Financial Review, The Morning Herald διαγράφεται μελανό και ότι στρέφεται στο διαδίκτυο, ο Γουίλιαμς τόνισε κατά την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ότι η Νews Ltd πιστεύει στο μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας στην Αυστραλία και οι αλλαγές που ανακοίνωσε στην ουσία στοχεύουν στο να εγγυηθούν το μέλλον των εφημερίδων που εκδίδει η εταιρεία.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, Στέφεν Κόνρι, δήλωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που ανακοίνωσαν η Fairfax και η News Ltd φανερώνουν ότι ζούμε την εποχή της «αρχής του τέλους» για τις εφημερίδες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός λέγοντας ότι οι εφημερίδες προσέφεραν και προσφέρουν πολλά στην δημοκρατία. «Αν μου ζητούσαν να βάλω στοίχημα ότι θα υπάρχουν καθημερινές εφημερίδες σε πέντε χρόνια, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα το έβαζα», είπε ο υπουργός.