Από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, οκτώ τούρκοι στρατιώτες και 18 κούρδοι αντάρτες.

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Γεσίλτας της επαρχίας Χακάρι, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για το θάνατο 10 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Έπειτα από αυτή την επίθεση, ακολούθησε επιχείρηση του τουρκικού στρατού με υποστήριξη από αέρος, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οκτώ ακόμη αντάρτες, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Μια ομάδα ανταρτών φέρεται να διέσχισε τα σύνορα από το βόρειο Ιράκ για να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον αυτού του προκεχωρημένου φυλακίου, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Υπουργοί και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού έσπευσαν στο σημείο.

«Συνεχίζουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου συμμετέχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20).

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει την τρομοκρατία θέμα διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση για τους «τρομοκράτες» είναι να καταθέσουν τα όπλα.

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την ένοπλη δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία το 1984. Σε σχεδόν 30 χρόνια 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις.

Έπειτα από ένα φιλοκουρδικό άνοιγμα το 2009, η κυβέρνηση του Ερντογάν επέλεξε να εντείνει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK.

Εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το PKK έχουν φυλακιστεί από πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης Βαν, μιας από τις μεγάλες πόλεις της βορειοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, ο Μπεκίρ Καγιά, και πέντε ακόμη δήμαρχοι μέλη του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και προστέθηκαν στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διατηρεί δεσμούς PKK.

Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε επίσης τον βουλευτή από το Βαν Αϊσέλ Τουγκλούκ σε 14 χρόνια κάθειρξη για αυτονομιστική προπαγάνδα.