Ο Dr Mark Baker μεγάλωσε παίζοντας στα χαλάσματα ενός κάστρου και άκουγε συνεχώς το τοπικό παραμύθι για τις αλλοτινές δόξες του απόρθητου φρουρίου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο γιατρός έβλεπε το κάστρο Gwrych της Βόρειας Ουαλίας να μετατρέπεται συνεχώς σε ερείπια.

Έντεκα χρονών παιδί ακόμα, άνοιξε έναν τραπεζικό λογαριασμό με σκοπό να μαζέψει δωρεές από τον κόσμο για να σωθεί το κάστρο. Στα 14 του έγραψε και ένα βιβλίο με τις περιπέτειες του Gwrych. Τα χρόνια πέρασαν, το κάστρο γκρεμιζόταν ολοένα και πιο πολύ και στα 32 του σήμερα, έπρεπε να πάρει ριζικές αποφάσεις.

Και μια ωραία πρωία το είδε να βγαίνει σε δημοπρασία έναντι 680.000 ευρώ. Και ήξερε πως έπρεπε να δράσει άμεσα: ο λογαριασμός που είχε φτιάξει από παιδί είχε τώρα αρκετές χιλιάδες ευρώ και τα υπόλοιπα τα έβαλε το Ταμείο Εθνικών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

shutterstock15568597

Το κάστρο παρέμεινε στα χέρια της κοινότητας, κι όλα αυτά εξαιτίας της ασίγαστης δράσης ενός παιδιού που απλά μεγάλωσε λιγάκι: «Ως παιδί, περνούσα από το κάστρο κάθε μέρα από και προς το σχολείο και στα 11 ίδρυσα το καταπίστευμα. Σήμερα, 21 χρόνια αργότερα, είμαστε σε θέση να αγοράσουμε το κάστρο και να πραγματοποιήσουμε αυτό το παιδικό μου όνειρο».

Ο γιατρός είχε πάει ακόμα και στον Τόνι Μπλερ και τον πρίγκιπα Κάρολο για να σώσουν το παιδικό του όραμα, έπρεπε όμως να κάνει ό,τι έκανε μόνος του. Και τα κατάφερε, σώζοντας έναν θησαυρό που χτίστηκε το 1822 σε 160 στρέμματα γης…