Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κούβα να απελευθερώσει αμέσως έναν Αμερικανό πολίτη που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία από τις αρχές της νήσου, τον Άλαν Γκρος, αναφέροντας ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και δεν μπορεί πλέον να βαδίσει.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον κάλεσε επίσης τις αρχές στην Αβάνα να δώσουν πληροφορίες για την κατάστασή του στην οικογένειά του ώστε να μπορέσει να αποτιμηθεί η κατάσταση και το εάν δέχεται επαρκείς ιατρικές φροντίδες.

«Έχει χάσει πάνω από 45 κιλά αφότου είχε συλληφθεί. Πάσχει από οξεία εκφυλιστική αρθρίτιδα και δεν είναι πλέον ικανός να βαδίσει στο κελί του. Έχει και άλλα προβλήματα υγείας που του προκαλούν πόνο και χρειάζονται θεραπεία», ανέφερε η Νάλαντ.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Κούβας να απελευθερώσει τον Άλαν Γκρος αμέσως και να του επιτρέψει να γυρίσει στην οικογένειά του», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Γκρος, 63 ετών, είχε συλληφθεί στην Αβάνα τον Δεκέμβριο του 2009 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία. Εργαζόταν με σύμβαση στο πλαίσιο ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών –με μυστική χρηματοδότηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών– με στόχο την προώθηση πολιτικών αλλαγών στην Κούβα διαμέσου της αύξησης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η Αβάνα θεωρεί τα προγράμματα του είδους μέρος της μακρόχρονης προσπάθειας της Ουάσινγκτον να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας που εγκαθιδρύθηκε μετά την επανάσταση της δεκαετίας του 1950.

Η υπόθεσή του συνέβαλε στο πάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, οι οποίες είχαν εκφραστεί ελπίδες ότι θα βελτιώνονταν μετά την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία.

Τον Μάιο ο Γκρος είχε ζητήσει από τις αρχές της Κούβας άδεια για να επισκεφθεί τη σοβαρά ασθενή μητέρα του, αίτημα που η Νάλαντ είπε πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει.