Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε σήμερα να ακυρώσει το νόμο που απαγόρευε στα πρώην στελέχη του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ να πάρουν μέρος στις εκλογές, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την υποψηφιότητα του Άχμαντ Σαφίκ στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου και της Κυριακής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο Άχμαντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, θα είναι αντιμέτωπος στις 16 και 17 Ιουνίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι.

Εξάλλου το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι κάποια άρθρα του νόμου για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα φέτος και στις οποίες κέρδισαν οι ισλαμιστές, είναι αντισυνταγματικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος το δικαστήριο ακύρωσε το ένα τρίτο των εδρών.

Σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου και στη διεξαγωγή νέων εκλογών για την πλήρωση των εδρών που ακυρώθηκαν.

Στο μεταξύ η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος κανονικά στις προεδρικές εκλογές παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υποψηφιότητα Σαφίκ.

«Είναι μια πραγματικότητα τώρα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια», δήλωσε ο Μαχμούντ Γόζλαν, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Παρόλα αυτά ο Έσαμ αλ Έριαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση που ακυρώνει το ένα τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου.