Η τραγωδία σε σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, τον Φεβρουάριο, που άφησε πίσω της 17 νεκρούς, άφησε και μία παρακαταθήκη. Τις μεγάλες και οργισμένες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες με αίτημα τον περιορισμό της οπλοκατοχής κι ένα κίνημα παιδιών και εφήβων που ζητούν να ληφθούν επιτέλους μέτρα.

Αντίθετα, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον χλιαρές μετά το τελευταίο τέτοιο περιστατικό, την πολύνεκρη επίθεση του 17χρονου σε σχολείο του Τέξας, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι. Κι αυτό συνδέεται με το ότι, σε αντίθεση με την Φλόριντα, η τραγωδία στο Τέξας βρήκε πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους αλλά και επιζώντες να τίθενται υπέρ του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο -Ρεπουμπλικάνος και υπέρ της οπλοκατοχής- κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ είχε συζητήσεις με καθηγητές, αστυνομικούς, την Ομοσπονδία Όπλων, την Texas Gun Sense (TGS), ΜΚΟ που τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και με ειδικούς από τον τομέα της ψυχικής υγείας. Όπως είπε, συζητήθηκαν τρόποι που μπορούν να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ψυχικής υγείας στα σχολεία, για την τοποθέτηση των όπλων σε ασφαλείς χώρους αποθήκευσης των σπιτιών και για τη νομοθεσία που στοχεύει να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια όσων έχουν κριθεί από δικαστή επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τρίτους.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως  οι όποιες αλλαγές στους νόμους της πολιτείας θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή όπως αυτά καθορίζονται από τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.