Από τις πρώτες του εβδομάδες στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει το παρατσούκλι του «κυρίου φυσιολογικού» («monsieur normal»), που του είχε ήδη αποδοθεί από την προεκλογική του εκστρατεία και που σκόπιμα ο ίδιος λάνσαρε απέναντι σε έναν φανταχτερό και σπάταλο Νικολά Σαρκοζί. Οι καιροί εξάλλου δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς και ο ίδιος ο σοσιαλιστής πρόεδρος υποστήριξε πριν από μερικές ημέρες στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του ότι «το να κάνεις τα πράγματα απλά, δεν σημαίνει ότι είσαι μέτριος ή μπανάλ».

Απέναντι σε έναν Σαρκοζί που αύξησε τον μισθό του, δεν αποχωριζόταν το πανάκριβο προεδρικό τζετ, που ζούσε σε πανάκριβο προάστιο του Παρισιού και ο γάμος του με την Ιταλίδα καλλονή, Κάρλα Μπρούνι γινόταν καθημερινά πρωτοσέλιδο, ο Ολάντ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που διατηρεί την επαφή του με τον κόσμο: έκανε περικοπές στον μισθό του προέδρου, χρησιμοποιεί το τρένο ακόμα και για τις επίσημες επισκέψεις του και αποφάσισε να μη μεταφερθεί για την ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και να συνεχίσει να ζει στο διαμέρισμά του με τη χαμηλών τόνων σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ και τους γιους της.

Παρά τις συμβουλές των υπευθύνων ασφαλείας του, προτιμά να παραμείνει στη γειτονιά του, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, και να διαπιστώσει ο ίδιος αν η παρουσία ενός προέδρου εκεί θα προκαλέσει «αναστάτωση» στους γείτονες, όπως του έχουν επισημάνει μεταξύ άλλων. Το όλο προφίλ του συμπλήρωσε πρόσφατα και η απόφασή του να προχωρήσει σε περικοπές στο προσωπικό ασφαλείας του. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ομάδας της προεδρικής ασφάλειας, ο «φυσιολογικός» Γάλλος πρόεδρος τη μείωσε από τα 93 στα 60 άτομα και έθεσε επικεφαλής για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα, τη Σόφι Χατ.

Πάντως, όπως γράφει σε σχετικό αφιέρωμα το «Έθνος» το σίγουρο είναι ότι το προφίλ του νέου προέδρου και οι πρώτες του εβδομάδες στην εξουσία έχουν μέχρι στιγμής απήχηση στους Γάλλους, αφού πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop εμφανίζει τη δημοτικότητά του στο 61%, την τρίτη υψηλότερη για νεοεκλεγέντα πρόεδρο στη χώρα εδώ και μισό αιώνα.