Ένας Ιταλός μηχανικός ο οποίος είχε απαχθεί από μια ομάδα ενόπλων στην πολιτεία Κουάρα της κεντροδυτικής Νιγηρίας απελευθερώθηκε χθες, ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρζι, τον οποίο επικαλέστηκε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο ιταλός ΥΠΕΞ εξέφρασε την «μεγάλη ικανοποίησή» του για την απελευθέρωση του Μοντέστο ντι Τζιρολάμο, και συνεχάρη για την «μεγίστη συνεργασία» τους τις νιγηριανές αρχές, χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο κατέστη δυνατή η εξέλιξη αυτή.

Την Πέμπτη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο μηχανικός απήχθη «τις τελευταίες ημέρες». Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν δηλώσεις νιγηριανών αξιωματούχων της αστυνομίας, ο Τζιρολάμο είχε απαχθεί την Δευτέρα στην Ιλορίν, πρωτεύουσα της Κουάρα, ενώ επέβλεπε τις εργασίες κατασκευής ενός δρόμου για λογαριασμό της εταιρίας δημοσίων έργων Borini Prono, η οποία εδρεύει στο Τορίνο.

Την 8η Μαρτίου, δύο όμηροι, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός, είχαν σκοτωθεί στην περιοχή Σακότο στη βορειοδυτική Νιγηρία σε μια αμφιλεγόμενη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας και της Νιγηρίας για την απελευθέρωσή τους. Είχαν απαχθεί τον Μάιο του 2011.

Η Ιταλία είχε καταδικάσει την επιδρομή και είχε εκφράσει οργή διότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση, που κατέληξε στο θάνατο των Κρις Μακμάνους και Φράνκο Λαμολινάρα.

Για την απαγωγή των δύο ξένων μηχανικών οι αρχές είχαν κατηγορήσει μια φατρία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.