Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (CNS), ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για ανάμιξη στις υποθέσεις της Συρίας με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Δαμασκό και ζήτησε έρευνα του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

«Παρά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Συρίας (…), το ιρανικό καθεστώς φαίνεται αποφασισμένο να του παράσχει την πλήρη υποστήριξή του, στρατιωτική, στον τομέα της ασφάλειας, οικονομική και πολιτική», αναφέρει το CNS σε ανακοινωσή του.

Το CNS έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει στη Δαμασκό συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και όπλα, κυρίως εκρηκτικά, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης.

«Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις που είχαν ως στόχο την καταδίωξη αντιπάλων του καθεστώτος», ανέφερε ακόμη το CNS κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι είναι «συνένοχες σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία».

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο να «κάνουν έρευνες» για το θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «πρέπει να καταδικάσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, καθώς και να αποτρέψει την παράνομη παροχή ιρανικών όπλων και εξοπλισμού στο καθεστώς», προσθέτει το CNS.

Σύμφωνα με το ίδιο, «η Τεχεράνη έχει επίσης δώσει δισεκατομμύρια δολάρια (στο συριακό καθεστώς) μέσω τραπεζών στον Λίβανο και το Ιράκ για να εμποδίσει την κατάρρευση της οικονομίας».