Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) θα επαναλάβει «τις αμυντικές του επιχειρήσεις» μετά την εκπνοή στις 12:00 ώρα Ελλάδας της διορίας που είχε δώσει στη συριακή κυβέρνηση για να τερματίσει τη βία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΣΣ, εκτιμώντας ότι το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Άναν «έχει αποτύχει».

«Το σχέδιο Άναν έχει αποτύχει», εκτίμησε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος στη Συρία του ΕΣΣ, της ένοπλης δύναμης της αντιπολίτευσης η οποία απαρτίζεται κυρίως από λιποτάκτες του συριακού στρατού.

«Πλέον θα επαναλάβουμε τις αμυντικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype.

Παρόλα αυτά «δεν θα εξαπολύσουμε επίθεση γιατί δεν θέλουμε να μας κατηγορήσουν για την αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου», υπογράμμισε ο Σααντεντίν.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται 48 ώρες μετά το τελεσίγραφο που έθεσαν πολλά παρακλάδια του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΕΣΣ στο συριακό καθεστώς, ζητώντας του να εφαρμόσει το σχέδιο Άναν, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι αντικαθεστωτικοί δεν θα δεσμεύονται από αυτό.

«Στην πραγματικότητα τίποτε δεν αλλάζει γιατί σε καμία στιγμή το καθεστώς δεν είχε τερματίσει τη βία», εκτίμησε ο Σααντεντίν. «Εδώ και ένα μήνα και 20 ημέρες προσπαθήσαμε να σεβαστούμε το σχέδιο, όμως είναι το ηθικό και στρατιωτικό μας καθήκον να υπερασπιστούμε τους αμάχους».

«Η μπάλα ήταν εξ αρχής στο γήπεδο του καθεστώτος και της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η πρωτοβουλία (το σχέδιο Άναν) ήταν αποτυχημένη από την ημέρα που υπεγράφη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΕΣΣ.