Ολόκληρη την Ευρώπη απειλεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, όπως υποστηρίζει ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Ανησυχώ πολύ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Με δεδομένες τις δηλώσεις ιρανών ηγετών, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά είναι εν δυνάμει απειλή για την περιοχή και επίσης για εμάς στην Ευρώπη», τονίζει ο γερμανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Xααρέτζ».

Η επίσκεψη στο Ισραήλ γίνεται στη σκιά του ποιήματος του Γκίντερ Γκρας, στο οποίο ο γερμανός ποιητής υποστηρίζει ότι η πραγματική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι το Ισραήλ και όχι το Ιράν.

«Θέλω να τονίσω ότι ουδόλως συμφωνώ με αυτό που εκείνος είπε και δηλώνω κατηγορηματικά ότι η στάση του Γκίντερ Γκρας δε συμβαδίζει με τη γερμανική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Γκάουκ.

«Παρόλο που η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το Ισραήλ δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γερμανικό φαινόμενο, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να αναρωτηθούμε: “με ποιο πνεύμα κρίνουμε την πολιτική του Ισραήλ; Αυτό πρέπει να το κάνουμε σε πνεύμα φιλίας. Είναι αποδεκτό να κρίνει κανείς, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις», τονίζει ο Γκάουκ.