Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εντόπισαν ίχνη ουρανίου σε υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Το εύρημα είναι περισσότερο κατεργασμένο από τις συνήθεις εργασίες εμπλουτισμού που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο σημείο, ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή από την έδρα του οργανισμού στη Βιέννη.

Ο ίδιος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί δήλωσε πως το εμπλουτισμένο σε υψηλότερο επίπεδο δείγμα θεωρείται πως «εμπίπτει στις παραλλαγές» της συνήθους δραστηριότητας των εγκαταστάσεων στη Φορντό, υπονοώντας πως η διαφορά δεν είναι μεγάλη και πως απέχει ακόμη πολύ από το απαιτούμενο επίπεδο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπως υποστηρίζει το Ιράν, ή σε περίπτωση που εμπλουτισθεί περισσότερο για να παραχθεί γόμωση για βόμβες, όπως υποστηρίζει η Δύση πως είναι ο απώτερος στόχος της Τεχεράνης, η οποία αρνείται κατηγορηματικά αυτού του είδους τις προθέσεις.