Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα επένδυσε πέρσι έως και 180 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ένα ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που παραδέχεται επισήμως το Πεκίνο.

Η ετήσια έκθεση που κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στο Κογκρέσο και αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας κάνει λόγο για συνεχείς επενδύσεις σε προηγμένη πυραυλική τεχνολογία και σε δυναμικό κυβερνοπολέμου, προειδοποιώντας ότι η κινεζική οικονομική κατασκοπεία απειλεί την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ.

“Οι κινεζικές προσπάθειες για συλλογή τεχνολογικών και οικονομικών πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και θα αποτελέσει μια αυξανόμενη και συνεχή απειλή για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ”, τονίζεται στο κείμενο.

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε πέρσι σε εφαρμογή μια νέα πολιτική για την ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό, μολονότι η σχεδιαζόμενη λιτότητα περιορίζει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Κίνα δεν κρύβει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της, αντιθέτως διαφημίζει τις επιτυχίες της, όπως έκανε στις αρχές του 2ο11, με τη δοκιμαστική πτήση ενός αεροσκάφους τύπου στελθ και τον Αύγουστο, με την παρουσίαση ενός παλιού σοβιετικού αεροπλανοφόρου που ανακατασκευάστηκε και επανεξοπλίστηκε.

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι ενδέχεται ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ορισμένων μερών του πρώτου αεροπλανοφόρου κινεζικής κατασκευής. Το αεροπλανοφόρο αυτό θα μπορούσε να είναι έτοιμο και λειτουργικό μετά το 2015. «Πιθανότατα η Κίνα θα κατασκευάσει πολλά αεροπλανοφόρα και συνοδευτικά πλοία την επόμενη δεκαετία», αναφέρεται στην έκθεση.

Τον Μάρτιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του στρατού της ανέρχεται στα 670,3 δισ. γιουάν (περίπου 106 δισ. δολάρια) για το 2012, θα είναι δηλαδή αυξημένος κατά 11,2% σε σχέση με το 2011.

Η Ουάσινγκτον ωστόσο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του 2011 ήταν «υποτιμημένα» καθώς δεν περιλάμβαναν πράγματα όπως προμήθειες ξένων χωρών και άλλες κατηγορίες εξόδων. Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας κυμαίνονται μεταξύ 120-180 δισ. δολαρίων για το 2011.